Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pomorskim informuje, że aby stworzyć możliwość konsultacji dla społeczeństwa w czasie sezonu grzybowego, tj. od 01.09.2021r. do 15.10.2021r. w godz. 07:25 do 8:30 w siedzibie PSSE w Drawsku Pom., ul. Jana Sobieskiego 1 oraz pod tel. 94 3636195 dyżurować będą pracownicy PSSE w Drawsku Pomorskim – klasyfikatorzy grzybów świeżych.
Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w podanych poniżej aktach prawnych:
- Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. 2020, poz. 2021);
- Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby (Dz. U. z 2020r. poz. 1048 ze zm.).
- W rozporządzeniu zawarto informacje dotyczące powyższych zagadnień:
§ 3. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej są obowiązane posiadać atesty na grzyby: świeże, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jest dokonywana przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów; suszonych, pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy jest dokonywana przez grzyboznawcę. Zakłady przetwórcze są obowiązane zapewnić nadzór grzyboznawcy nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów.
§ 4. 1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
§ 5. 1. Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia. Wzór atestu na grzyby suszone określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 6. Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu. Postępowanie w przypadku zatrucia grzybami.
Przy pierwszych objawach zatrucia jak:
- Wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia grzybów po 3, 6 a nawet 24 h (te ostatnie zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala!
- Nie leczyć się domowymi sposobami !
- Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła.
Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę.
Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości. - Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).
Muchomor sromotnikowy Amanita phalloides – przyczyna najgroźniejszych zatruć !!!
Jak działają toksyny występujące w muchomorze sromotnikowym?
Trucizna atakuje szybko i podstępnie. Pierwsze objawy szybko ustępują, co może być bardzo mylące. Muchomor podrażnia żołądek i jelita. Pojawiają się nudności, biegunka, wymioty. Może dojść do gwałtownego odwodnienia organizmu. Dwie trujące substancje: amanitotoksyna
i falotoksyna uszkadzają komórki wątroby. Pierwsza działa błyskawicznie, druga w 2-3 dobie. Po kilku dniach następuje całkowite uszkodzenie wątroby. Pojawiają się zaburzenia krzepnięcia krwi, krwawienia z ucha, przewodu pokarmowego, zdarzają się krwawienia ginekologiczne. Trucizna uszkadza nerki. Nerki przestają filtrować krew i nie usuwają szkodliwych substancji z organizmu. Toksyczne produkty przemiany materii dostają się do układu nerwowego. Pojawia się obrzęk mózgu, zaburzenia świadomości, śpiączka. Nie działa wątroba, nerki, w końcu układ oddechowy. Podczas śpiączki następuje śmierć.
Dekalog grzybiarza
- Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
- Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
- Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
- Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
- Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
- Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Fotografia grzyba: Krzysztof Niewolny z Pixabay
Wpisany przez: Sebastian Kuropatnicki